Help! Ik droom niet.

Het is als kijken naar een tv zonder beeld. Een test scherm. Niet dromen…Of eerder het niet onthouden van dromen. Iedereen maakt het wel eens mee.

Sommige beweren zelfs dat ze nooit dromen. In deze blog ga ik dieper in op het ‘niet’ dromen en geef ik enkele technieken mee die je helpen je dromen te onthouden.

Om te begrijpen waarom de ene vaker dromen onthoudt dan de ander moeten we weten wanneer we, in onze slaap, dromen. We dromen namelijk niet geheel onze slaapperiode door.


Onze slaap is verdeelt in verschillende fases. Omdat deze blog specifiek over dromen gaat, ga ik hier niet verder in uitwijken. Wat je wel moet weten is dat we voornamelijk dromen in de laatste fase van onze slaap. De REM-fase.
In deze fase is ons brein bijna even actief als over dag en krijgt deze ook de mogelijkheid om beelden, geluiden, geuren…te vormen.

Maar als iedereen deze fases heeft…hoe komt het dan dat ik dromen goed herriner,maar mijn ouders bijvoorbeeld niet?

Dit is wat moeilijker uit te leggen. Volgens wetenschappers komt dit door een specifiek deel in de hersenen die prikkels opvangen. Mensen die vaak dromen onthouden zouden gemakkelijker prikkels opslaan en registreren. Deze mensen zijn vaak ook lichte slapers en zouden vaker wakker worden doorheen de nacht.
Ben je een redelijk vaste slaper dan is het dus heel normaal dat je jou dromen niet vaak onthoudt. Je brein zit langer in de vorige fases van de slaap en is meer afgeschermd voor prikkels van buiten af.

Maar wat als je helemaal niet droomt?

Iedereen droomt. Zelfs als je nooit je dromen onthoudt.
Denk maar aan het woelen in de nacht of het feit dat je soms met een zere arm opstaat omdat je doorheen de nacht verkeerd gelegen of een rare beweging gemaakt hebt. Sommige mensen praten zelfs in hun slaap al weten ze de volgende ochtend niet wat ze gedroomd hebben.
Toch wijzen al deze gedragingen in je slaap wijzen naar het feit dat je brein toch prikkels aan het verwerken is en dat je dus droomt.

Wat kan ik doen als ik niets onthoudt uit mijn dromen?

Onthoud je weinig dromen maar wil dit wel?
Dan zijn er een aantal dingen die je kan doen.

1. Ga slapen met de intentie om je dromen beter te onthouden. Stel deze intentie op en vraag ook aan jezelf om de droom duidelijker te weergeven. Geef jezelf ook zeker de tijd. Verwacht niet dat dit op één avond meteen lukt. Je hersenen en je energie hebben tijd nodig om deze intentie te verwerken en op te nemen.

2. Train jezelf. Dit kan je doen door een droomdagboek bij te houden. Begin met het noteren van je gevoelens bij het ontwaken. Of noteer voor het slapen wat je zou willen dromen. Op deze manier oefen je je brein op het opslaan en onthouden van droomelementen. Daarnaast stimuleer je ook je eigen visualisatie vermogen door een droom, die je zou willen dromen, te noteren voor het slapen gaan.

3. Train jezelf door regelmatig visualisatie meditaties te luisteren en echt mee te volgen. Of probeer eens een droomreis.

We dromen dus allemaal. Soms onthouden we deze niet en als we echt willen kunnen we ons brein en ons droomvermogen gaan trainen. Zet vooral niet te veel druk op jezelf. Je dromen komen vanzelf!

Vond je dit een leuke blog. Lees dan zeker de blogpost over droomdagboeken. Wil je meer weten of een droom insturen? Neem dan zeker contact op via het contact formulier of via onze social media pagina.

Tot in de volgende blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s