Goden in dromen

Al vanaf de oudheid zijn mensen geïnteresseerd en geïnspireerd geweest door dromen. De Grieken en de Romeinen hadden er zelfs een god voor Morpheus (Somnia)). Hij zou in mensen hun dromen verschijnen als de geliefde van deze persoon.

Morpheus had ook twee broers, Icelus en Phantasos. Zij kwamen in mensen hun dromen en om angstige, groteske of realistische dromen te voorzorgen. Morpheus niet. Hij gaf de mensen rijkelijke dromen. Dromen die gemaakt werden voor koningen en helden. Dromen waarin je alles kon zijn wat je wilde. Zijn broers lachten hem vaak uit en noemde hem dan ook ‘De god van de droom’. Een illusie, iets dat onbereikbaar zou zijn voor de gewone mens.

Tegenwoordig zijn dromen en droomonderzoeken veel verder. En kunnen wij, met ons hedendaags referentiekader, over alle goden dromen die wij maar kunnen bedenken.

Maar weet jij wat deze goden willen vertellen?

Elke Griekse, Romeinse, Indische … Goden hebben hun specifieke functie. Vaak kennen we deze door de geschiedenis lessen op school of de honderden documentaires en verwijzingen op tv.

Vaak vertrek ik ook van daar uit. Een god staat voor iets en wordt hier, ook in je onderbewuste, aan gelinkt. Zo wordt Aphrodite gelinkt aan liefde, schoonheid en vruchtbaarheid, maar staat Vishnu voor bescherming en diversiteit.

Natuurlijk moet ik hier de voetnoot bij maken dat goden nooit niet zo beperkt te omschrijven zijn. Maar als ik elke god tot in de details moet gaan verklaren we beter een boek schrijven dan een blog.

Goden komen ook in onze hedendaagse cultuur om de hoek kijken. Vaak zijn we nog geboeid en geïntrigeerd door de verhalen en de mythes of komen we in aanraking met mensen, gebouwen, kunstwerken… die hier een link mee delen. Hierdoor kan het voorkomen dat je ook over deze goden gaat dromen.

Voorbeeld: Je wandelt door een dorpje. Er is markt en mensen wandelen als mieren in een mierenhoop door elkaar. Je vindt je rust niet en gaat op zoek naar een rustigere plek. Deze plek vind je, een prachtige tempel. Deze tempel heeft een warme gloed over zich heen en is beschildert met prachtige Griekse mozaïeken en schilderingen. Hoe dichter je komt hoe duidelijker de kunstwerken worden. Je ziet Dionysos afgebeeld, de ene is staand tussen de wijngaarden, de andere ligt uitgelaten op een soort zetel. Terwijl je dichter stapt merk je dat één van de schilderwerken een soort portaal is. Een portaal naar de wereld van Dionysos. Je wil erin stappen maar voelt dat je dan niet meer terug kan. Toch stap je voorzichtig binnen en veranderen je kleren naar een rood gewaad. Je bent nu één met het schilderwerk en voelt de positieve energie en warmte binnen stromen. Je bent waar je moest zijn. Je kan genieten en leven.

Na een poosje stap je toch uit het werk en ga je opzoek naar een vriendin die je al een tijdje kwijt was. Zijn beoordeeld je, omdat je in het werk gestapt bent en keurt je keuzes af. Je wordt er wat onzeker van maar besluit om je vriendin te laten en terug te keren naar het schilderij….Naar de plek waar je je goed voelde en je jezelf kon zijn ongeacht wat je wou zijn.

Duiding: Dionysos is de god van de feesten en wijngaarden. Hij is een levensgenieter die graag naar theaters ging en de ontspanning opzocht. Wat wil dit nu zeggen in functie van de droom.

Je voelt je thuis in de keuzes die je gemaakt hebt. Je hebt er plezier en voelt je het beste daar. Toch heb je invloeden van buitenaf die je wat tegenhouden om te zijn die je wil zijn. En waar je vroeger vooral zou blijven waar deze invloeden je willen houden, kies je nu voor jezelf. Ongeacht of dit voor hun de beste uitkomst is. Je zet jezelf centraal.

Je merkt dus dat je vanuit de functie van een god je droom kunt gaan duiden. Nu is dit vooral zo bij godsdiensten die werken met een meer godendom. Als je naar het Christendom gaat kijken gaat deze duiding iets minder vlot gaan.

Hier moet je vooral gaan kijken naar wie de God is, wat je voelt voor deze God en wat deze God doet en zegt.

Zie je jezelf als deze God? Dan kan het zijn dat je jezelf op een te hoog platform ten opzichte van andere plaatst, of juist dat je het gevoel hebt dat je waardering mag krijgen voor dat wat je doet.

Zie je iemand anders als God? Dan zet je deze persoon op een te hoog platform of wordt het tijd om eens naar deze persoon te luisteren, aandachtig te luisteren. Want hij/zij kan wel eens een boodschap voor je hebben.

Je merkt dat goden in je dromen een zeer divers onderwerp is en dat deze Goden je van alles willen vertellen. Ga dus steeds opzoek naar de essentie en zoek deze vanuit je eigen gevoel.

Hulp nodig bij het ontleden van je droom? Stuur dan zeker je droom door via onze social media kanalen of via het contact formulier.

Tot in de volgende blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s