Nachtmerries of angstige dromen

Je kent het vast wel. Je ligt heerlijk te slapen en plots…Plots slaat deze vredige avond om in een nachtmerrie. Je wordt achtervolgt door monsters of je geliefde sterft in je armen. Alles in je lijf schreeuwt om wakker te worden.

Nachtmerries zijn vaak alles behalve plezierig. Voornamelijk omdat deze een angstig en negatief gevoel achterlaten bij het wakker schrikken. Toch kunnen we uit deze onplezierige dromen iets leren. 

Een nachtmerrie wordt, net als dromen, in je onderbewuste gevormd en wil je iets meer vertellen over wat er in jouw dagelijks leven afspeelt.

Waren er altijd als nachtmerries of is dit een modern fenomeen?

Nachtmerries zijn er altijd al geweest. Mensen maken, ongeacht de tijdsperiode, dingen mee die ze moeilijk kunnen verwerken. 

Maar…deze nachtmerries werden niet altijd hetzelfde bekeken zoals dat wij ze nu bekijken. 

Zo vinden we de oorsprong van het woord ‘nachtmerrie’ bij een oude godin ‘Mara’. Mara was een godin die zich liet zien als een witte merrie met blauwe ogen en een rode strop om haar hals. Ze wordt vaak met 9 veulens afgebeeld. Negen omdat dit vroeger gezien werd als het getal van de duivel. Vandaag de dag vinden we het getal 9 al een stuk positiever.

In de achttiende eeuw werden nachtmerries nog steeds gezien als het werk van demonen en boze geesten. Deze geesten zouden ’s avonds op de borst van de slapende persoon zitten. Hierdoor zou de slaper boze dromen krijgen.

Pas in de negentiende eeuw gingen we onze blik veranderen. Een nachtmerrie zou de oorzaak zijn van een ongezond dieet. Je lichaam zou ’s nachts alle gifstoffen uit je lijf willen halen en dit proces zou een angstige droom oproepen.

Ik denk dat we, vandaag de dag, allemaal weten dat dit niet honderd procent het geval is. Af en toe kan je nachtmerries krijgen door een slecht voedingspatroon of een dronken avond maar dit is niet de hoofdreden dat mensen met nachtmerries kampen.

Wij als mensen hebben een bepaalde hersencapaciteit om de prikkels van de dag te verwerken. Soms is ons emmertje vol en moeten we een aantal dingen opzij schuiven. Deze dingen komen vaak naar boven in onze slaap.

Hoe komt het dat ik nachtmerries heb?

Vaak zijn nachtmerries te wijten aan prikkels die je niet kan verklaren of die je niet verwerkt krijgt. Hierdoor zien we dat, voornamelijk jonge, kinderen nachtmerries krijgen. Dit omdat jonge kinderen bijna dagelijks in contact komen met elementen die ze niet altijd kunnen verklaren.

Ook mensen die traumatische ervaringen hebben meegemaakt of onder veel stress staan kunnen nachtmerries meemaken. Het is hierbij enorm belangrijk om de ernst van de droom te bepalen en bij een problematisch slaappatroon hulp te zoeken bij een therapeut of psycholoog. Zeker als de nachtmerries je dagelijks leven verstoren en je deze zelf niet kan oplossen.

Wat kan ik doen om mijn nachtmerries te stoppen?

Het eerste wat ik vaak aanraad is om het woord nachtmerrie los te laten. Het is geen nachtmerrie maar een wat angstige droom. Door de druk en de zwaarte los te laten gaat je hoofd ook kalmeren. Hierdoor ga je voorkomen dat de angstige droom zich de volgende avond verderzet.

Ga daarnaast ook opzoek naar de oorzaak van jou angstige droom. Is dit omdat je een nachtje iets te veel gedronken hebt, is dit omdat je onder veel stress staat of om andere reden? Vaak als je je droom begrijpt gaat deze ook stoppen of verlichtten.

Voorbeeld

De nachtmerrie start in de slaapkamer van de persoon. Ze ligt rustig op haar bed en leest een boek. Na een poosje merkt ze dat ze niet alleen in de kamer is en ziet de donkere verschijning naast haar bed staan.

De verschijning doet niks tot ze zijn verschijning goed in haar heeft opgenomen. Op dat moment springt de verschijning naar haar toe en grijpt haar bij haar keel. Hoewel hij enkel haar keel vastgrijpt voelt ze de pijn doorheen heel haar lijf kruipen. Ze wil weg en begint naar haar moeder te roepen. Ze beseft dat dit een droom is maar de droom wil niet stoppen. Pas als ze het gevoel heeft dat het niet meer zal stoppen wordt ze bezweet en angstig wakker. Ze blijft de verschijning zien…iedere keer als ze knippert.

Duiding

De persoon die mij deze droom bracht heeft in haar verleden redelijke traumatische ervaringen gehad. Ervaringen waarin ze niet durfde en niet kon terug vechten. Deze ervaringen en pijnen kwamen in deze droom terug. Ze wil duidelijk deze dingen los koppelen van haarzelf en verder gaan met haar leven maar de angsten grijpen haar soms nog bij haar keel.

Dit zowel in haar dromen als in het dagelijks leven loopt ze hier soms tegen op en vind ze in situaties die voor haar vertrouwd zijn (slaapkamer) momenten van angst. Het feit dat ze om haar moeder roept en dat die niet komt wil zeggen dat ze wel om hulp wil vragen maar bang is dat het misschien al te laat is om nog hulp te vragen. Daarnaast voel ik er ook een angst in waarbij de persoon geen hulp zal krijgen als ze zou roepen.

Laat nachtmerries je dagelijks leven niet controleren en weet goed dat er een verschil is tussen een wat onplezierige droom en een ernstige nachtmerrie.  Een begrijpen creëren over je nachtmerrie kan al veel doen. Het kan je ook vooruit helpen om je angsten aan te pakken.

Heb jij ook last van een nachtmerrie of een onplezierige droom? Wil jij graag meer weten over wat jouw onderbewuste je wil vertellen? Stuur dan zeker je droom in door op de onderstaande knop te drukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s